Eftersom snabbmatsstället ligger så nära platsen där påven brukar leverera sina tal har det speciellt bland engelsktalande fått ett speciellt smeknamn – McVatican. Samtidigt har den italienska debatten om hur landets restaurangutbud ska se ut tagit fart igen.

Debattens intensitet går i vågor, men den har i princip pågått sedan McDonald's öppnade vid Spanska trappan i Rom 1986. Motreaktionen skapade föreningen Slow Food, vars idéer sedan dess spritt sig till åtminstone 150 länder.

– Det går att äta på en likadan McDonald's överallt i världen, även om produkterna anpassats för lokala smaker. Det är motsatsen till tradition, säger Slow Food Italias vice ordförande Francesca Rocchi.

Hon låter sig intervjuas i matbutiken Eataly, där allt som säljs är italienskt.

Rocchi uppger att italienarna på senare tid börjat intressera sig mer och mer för närproducerat framom snabbmat. McDonald's har inte alls ignorerat utvecklingen, utan skyltar ofta med italienska råvaror.

Matlagar

Närmatsboomen har lett till att många italienska regioner stiftat lagar för att stöda lokala matproducenter. Lazio, dit Rom hör, är ett av de områden där lokala råvaruproducenter har ett bra utgångsläge.

– Alla lokala producenter ges en möjlighet att delta i lantgårdsmarknader och ge offerter för skolmatsalar. Lazios producenter ligger före övriga producenter, säger Rocchi.

Staden Florens bestämde 2016 att hela 70 procent av råvarorna i nyöppnade restauranger ska komma från regionen Toscana. De restauranger som inte nådde upp till en så stor andel tvingades ansöka om undantagstillstånd. Gränsen har sedan dess sänkts till 50 procent.

Cecilia del Re, som jobbar med ekonomisk utveckling inom staden, uppger att de stränga reglerna var en motåtgärd efter att centrum börjat fyllas av butiker som mest koncentrerade sig på alkohol.

– Den gastronomiska traditionen i Toscana och Florens är världsberömd. Men traditionen låg ändå i farozonen, säger del Re.

Reglerna drabbade McDonald's, som hade planerat att slå upp en restaurang vid torget framför stadens största katedral. De planerna stoppades, men Cecilia del Re uppger ändå att stadens borgmästare Dario Nardella inte krigar mot utländska restauranger – en japansk restaurang har öppnats sedan dess.

I många andra italienska städer har ett allmänt förbud för etniska restauranger införts, vilket följts av anklagelser om rasism. Francesca Rocchi på Slow Food Italia gillar inte den typen av förbud och tycker att etniska restauranger inte har något med snabbmat att göra.

– Vi har fyllt hela världen med italienska restauranger. Så varför skulle vi inte låta andra göra samma sak åt oss?