Men det är inte säkert att polisen kommer att ingripa mot all brottslighet under första maj, uppger biträdande kommenderingschef Peter Karlsson till

P4 Dalarna. I stället kan händelserna utredas senare med hjälp av bilder från kameraövervakning.

– Ibland kan det i stora folksamlingar vara oklokt att gå in och göra direkta ingripanden mot lindrigare brott, säger han till P4 Dalarna.

Förra året samlades ett hundratal nazisympatisörer i Borlänge, i dag väntas fler delta i NMR:s demonstrationståg. Organisationen tillhör den så kallade vit makt-miljön, som Säkerhetspolisen följer.

"Aktivitetsnivån har varit fortsatt hög inom vit makt-miljön, något som bland annat beror på läget i omvärlden och uppfattningen att det finns ett starkt stöd för de värderingar som vit makt-miljön förfäktar, och att det därmed finns möjlighet att rekrytera fler anhängare" skriver Säpos seniora analytiker Ahn-Za Hagström i ett mejl till Dalarnas Tidningar.

Även föreningen Dalarna mot rasism, som ett 70-tal lokala grupper ställt sig bakom, kommer att hålla ett eget tåg i Falun i dag.

– Vi hoppas att det kommer bli en stor festdag med fokus på kärlek och gemenskap i stället för nazisternas hatiska budskap, säger Angelica Andersson på föreningen. (FNB–TT)