– Man kan fråga sig om det är rimligt att genomföra första maj under dessa former med massiv polisinsats för att vanligt folk ska känna sig trygga.

I fjol kunde Hultqvist se hur 300 NMR-demonstranter tog över första maj-firandet i hans hemstad Borlänge och nu var det drygt 500 som gick i årets NMR-tåg i Falun. Nu räcker det för försvarsministern, ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna och årets huvudtalare i Falun.

– Jag ser detta som en viktig dag för demokratin och människor tar avstånd från nazismen. För mig är nazismen ingen åsikt utan ett brott mot mänskligheten. De är en provokation.

Och det fanns verkligen risk för provokationer och sammandrabbningar i Falun där sex olika demonstrationståg, med helt olika politiska ideologier, fick tillstånd att demonstrera i Faluns centrum inom bara några timmar. Inför dagen talades om 5 000 demonstranter i de olika tågen.

Inga våldsamheter

Några sammandrabbningar blev det inte och Per-Olof Söyseth, kommenderingschef för polisens insats i Falun, var mycket nöjd.

– För oss var det viktigt att alla som ville skulle få göra sin röst hörd. Det har vi lyckats med.

Det var en polisinsats som samlade drygt 250 poliser. I fjol kostade insatsen cirka 1,7 miljoner kronor, alltså uppemot 180 000 euro.

– Det är värt varenda krona för att vi ska kunna upprätthålla demokratin, säger Per-Olof Söyseth.

Det enda som hände var att en kvinna greps för innehav av tårgasspray. Hon släpptes efter förhör. En anmälan har också gjorts för hets mot folkgrupp.

– Dessutom pratades det om att vid ett tillfälle har det varit stenkastning mot polisen, men det har jag inte fått bekräftat.

Rätt taktik

Nu har det två år varit lugna stora demonstrationer i Dalarna där nazistiska NMR och antirasister varit inblandade. Något som inte alltid har varit fallet.

Max Olsson, avdelningschef i den särskilda polistaktiken, förklarar varför polisen lyckats i Dalarna:

– Nu har vi hittat ett koncept som innebär en bra dialog med samtliga inblandade. Det är en arbetsmetod som vi kommer att ha stor nytta av i framtiden. Dessutom känns det som att antirasister i Dalarna inte är lika aggressiva som på andra platser i Sverige.

Många oroades över det stora NMR-tåget som växt betydligt på bara ett år. Landshövding Ylva Thörn var märkbart berörd när hon besökte en gudstjänst för medmänsklighet och öppenhet:

– Jag har blandade känslor inför den här dagen. Nu måste vi använda vårt demokratiska samhälle till att stanna upp och tänka efter så det inte bara rullar på med utvecklingen för de mörka krafterna.