Men han vill inte ens resonera om något annat än en socialdemokratiskt ledd regering där han själv är statsminister efter nästa års val.

– Jag tänker inte spekulera i regeringsbildning förrän jag har sett valresultatet, säger Löfven till nyhetsbyrån TT under en båtfärd i samband med de nordiska statsministrarnas informella möte i Bergen.

Frågan om hur det ska gå att bilda en regering efter nästa val har trasslat till sig ytterligare lite sedan Sverigedemokraterna sagt att de inte kan lova att rösta för Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra som statsminister om de inte får vara med och förhandla om inflytande. Det har M-ledaren sagt nej till.

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna (SD) och de borgerliga sagt att de inte tänker låta Löfven sitta kvar om han skulle försöka.

"Blir vi kvar i blocken kan Sverige inte styras"

Löfven säger att det finns flera möjligheter att bilda majoriteter utan SD, om blockpolitiken bryts.

– Antingen bestämmer man sig Alliansen för om man vill samarbeta med SD eller inte. Blir vi kvar i blocken kan Sverige inte styras, säger han.

Statsministern menar att det är fullt rimligt att Socialdemokraterna ska ha förtur till statsministerposten eftersom partiet, "by far" som han uttrycker det, är störst om S kan hålla sig inte alltför långt från valresultatet 2014.