Minst 57 personer har dött i en vidsträckt skogsbrand i mellersta Portugal, uppger landets regering. Dessutom har tiotals människor skadats.

En del av dödsoffren brann inne i sina bilar. Till exempel fångades minst 16 personer av elden i sina bilar på vägen mellan Figueiro dos Vinhos och Castanheira de Pera.
Den väldiga branden bröt ut i kommunen Pedrogao Grande i distriktet Leiria vid tretiden i går eftermiddag lokal tid. Närmare 600 brandmän och 160 brandbilar deltar i släckningsarbetet.

Zoom

Nästan 60 personer har mist livet i den svårkontrollerade branden. Foto: AFP/Lehtikuva



– Viktigast är nu att rädda de människor som fortfarande är i fara, sade premiärminister Antonio Costa utan att ge detaljer hur många som tros vara i fara.

– Tyvärr verkar det här vara Portugals största tragedi på åratal när det gäller skogsbränder, sade Costa.

Enligt Costa kan dödstalet stiga ytterligare.

Elden sprids snabbt

Eldhavet har spritt sig med fart i olika riktningar. Branden har drabbat flera byar och en del av byarna evakueras. Myndigheterna har tills vidare inga uppgifter om hur stora skador branden orsakat i byarna.

Enligt Costa skickade Spanien tidigt imorse två flygplan som sprutar vatten för att bistå i räddningsarbetet. De portugisiska brandkårerna jobbar på marken.
Finlands utrikesministerium känner inte till att det skulle finnas några finländare bland offren.

Zoom

En bidragande orsak kan vara att det brandförebyggande arbetet blivit mer effektivt. Foto: Lehtikuva



Portugals president Marcelo Rebelo har rest till distriktet Leiria för att träffa familjer till dödsoffren.

Portugal uthärdar en kraftig värmebölja just nu. På många områden steg temperaturen över 40 grader i går. Torka och åska kan ha orsakat branden.
Förra året för brände skogs- och markbränder ner över 100 000 hektar terräng i Portugal.