– Vi vill att båda sidor ska komma starka och välmående ur det här, lovar britternas brexitminister David Davis.

Trots att osäkerheten fortfarande är stor kring vilket stöd premiärminister Theresa May egentligen har för sin regering efter nyvalet den 8 juni så inleds nu ändå de formella brexitförhandlingarna.

Klockan 11 lokal tid välkomnade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier brexitminister David Davis i EU-kommissionens Berlaymont-skyskrapa i centrala Bryssel.

Barnier sade att han hoppas kunna färdigställa en tidtabell för de fortsatta förhandlingarna redan under den första dagen, rapporterar Reuters. Hans brittiske motpart lovade samtal i en positiv och konstruktiv anda och sade att han vill ha ett "starkt och speciellt partnerskap" med EU efter brexit, enligt AFP.

Barska varningar

– Förhandlingsinledningen . . . kommer att fokusera på frågor kring medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen, den nordirländska gränsen och andra separationsfrågor, meddelade EU-kommissionen i förra veckan.

Först och främst ska ändå parterna reda ut detaljerna i exakt hur förhandlingarna ska gå till. Stöd väntas för EU:s förslag om "fyraveckorscykler", där man först förbereder sig i en vecka och sedan byter dokument med varandra före de verkliga förhandlingarna – som slutligen följs av en veckas "återrapportering".

Från brittisk sida har barska varningar om att landet kan tänka sig att lämna förhandlingarna utan färdig överenskommelse varvats med löften om fortsatt samarbete.

Det sista är det som David Davis fokuserar på i ett förhandsutskick från den brittiska regeringen om vad han väntas säga.

"Utan dess like i historien"

– Vi vill att båda sidor ska komma starka och välmående ut ur det här, kapabla att se de europeiska värderingar vi delar, leda världen och visa vår avsikt att skydda våra medborgares säkerhet, säger Davis i utskicket.

– Och även om vägen framför oss är lång är målet tydligt: ett djupgående och speciellt partnerskap mellan Storbritannien och EU, en uppgörelse utan dess like i historien. Jag ser fram emot att börja arbeta för den nya framtiden i dag, säger brexitministern.

Förhandlingarna i Bryssel

  • Här är schemat för måndagens inledande brexitförhandlingar i Bryssel (lokal tid):
  • Kl 11: Inledningssession med Michel Barnier och David Davis samt tjänstemän.
  • Kl 12.30: Arbetslunch mellan Barnier och Davis.
  • Kl 14–16.30: Möte i arbetsgrupper.
  • Kl 16.30: Koordinatorsmöte mellan EU:s biträdande förhandlingschef Sabine Weyand och brittiske statssekreteraren Olly Robbins.
  • Kl 17.30: Avslutningssession med Barnier och Davis.
  • Kl 18.30 (cirka): Presskonferens med Barnier och Davis.
  • Källa: EU-kommissionen