Stefan Löfven (S) står inför sin värsta kris som statsminister efter Alliansens besked om misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Alla väntar nu på hur Löfven ska agera. I dag klockan elva finsk tid håller han en pressträff.

– Det ska bli väldigt intressant, säger Jimmie Åkesson (SD) till SVT.

Löfvens regering satt under gårdagen i möte för att diskutera krisen. Efteråt ville ingen i regeringen uttala sig.
Statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola tror att dröjsmålet kan tyda på oenighet.

– De har sammanträtt många timmar, det finns väl olika uppfattningar om vad som ska göras när regeringen diskuterar det här. Jämfört med hur långsamt vissa saker har gått med att hantera Transportstyrelsen är det ändå snabba ryck, sade hon till TT på onsdagskvällen.

Åkesson: Oförutsägbart

Alliansen räknar med att få majoritet i riksdagen för en misstroendeförklaring. Sverigedemokraterna stödjer de fyra partierna i frågan. Om riksdagen inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, vet inte vad han ska vänta sig av Löfvens presskonferens.

– Det är lite oförutsägbart, men Stefan Löfven har varit ganska tydlig tidigare och sagt att han inte kommer att acceptera misstroendeförklaringar mot någon minister, utan i så fall är det en missförtroendeförklaring mot hela regeringen. Om han står fast vid det finns bara två alternativ, antingen att avgå eller att utlysa nyval. Vilket av de alternativen han väljer får vi se, säger Jimmie Åkesson till SVT:s Godmorgon Sverige.

Om regeringen avgår säger sig Jimmie Åkesson vara beredd att stödja en alliansregering om den går med på skärpning av flyktingpolitiken och trygghetsfrågor, som villkoren för vårdpersonal.

– Vi blir en slags garant i så fall för att en borgerlig regering inte går för långt högerut när det gäller viktiga grupper, säger Åkesson till SVT.