Sveriges statsminister Stefan Löfvens svar på Alliansens misstroendeförklaring mot tre ministrar blev en regeringsombildning. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) får avgå medan försvarsminister Peter Hultqvist sitter kvar, meddelade statsministern på en pressträff i Rosenbad.

– Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, säger Löfven om Hultqvist.

Löfven tycker att misstroendeförklaringen mot Hultqvist är "helt oseriös". Sverige behöver kontinuitet i försvarsarbetet, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
– Den här regeringen har vänt den nedåtgående trenden, och satsar på försvaret, säger han och fortsätter:

– Vi behöver en stärkt militär förmåga, och fortsatt breda politiska lösningar.

Hultqvist tycker att han gjort det han kan och är skyldig att göra gällande Transportstyrelsens IT-skandal.

– Vi har fullgjort vårt uppdrag som departement och jag som försvarsminister, i och med att jag försäkrat mig om att Försvarsmakten fullföljt sitt ansvar i det här, säger han.

Hultqvist har under de senaste åren varit en av nyckelpersonerna i försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige. Han har också rötter i Finland, eftersom hans mamma kommer från Finland.

Ygeman lämnar

Anders Ygeman har gjort bedömningen att regeringens arbete underlättas om han lämnar som statsråd, sade Löfven om Ygeman.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har kvar sin post, men tar över inrikesfrågorna efter Anders Ygeman.

– Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris, sade Stefan Löfven.

Morgan Johansson ger sin syn på att nu ta över Anders Ygemans arbetsuppgifter:

– Jag och Anders Ygeman har jobbat väldigt nära de här åren då våra områden överlappat. Jag kommer att ha en kort startsträcka, säger han och fortsätter:

– De här arbetsuppgifterna är inte nya för mig.

Morgan Johansson säger också att det handlar om två huvuduppgifter: dels att slå undan benen för den organiserade kriminaliteten, dels att förebygga terroristbrott och terroraktiviteter.

Löfven föreslår att Ygeman ska ta över som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

"Glad över förtroendet"

Heléne Fritzon (S) blir migrationsminister och ny infrastrukturminister efter Anna Johansson blir Tomas Eneroth (S).

Peter Hultqvist är kvar som försvarsminister i regeringen.

– Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, säger Löfven om Hultqvist.

Löfven tycker att misstroendeförklaringen mot Hultqvist är "helt oseriös".

Folkhälsominister Gabriel Wikström slutar av hälsoskäl.

Anders Ygeman tackade för sin tid som inrikesminister på Twitter.

– Jag vill tacka alla poliser, brandmän, åklagare och kustbevakare. Det har varit en ära och förmån att arbeta med er för ett tryggare Sverige, skriver Ygeman på Twitter.

Den nye infrastrukturministern Thomas Eneroth, säger:

– Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget och är väldigt glad över det här förtroendet.

Heléne Fritzon ser fram emot att bli migrationsminister.

– Jag har fram tills i dag varit verksam på den lokala nivån, säger Fritzon, som kommer från Kristianstad, där hon är kommunstyrelsens ordförande.

"Mycket allvarliga felaktigheter"

I en kommentar till TT skriver Miljöpartiets språkrör, tillika minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister i Löfvens regering, Isabella Lövin att "mycket allvarliga felaktigheter" har begåtts på Transportstyrelsen.

– Anna Johansson har själv dragit slutsatsen att hon har brustit i sitt ansvar som ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen och därför välkomnar jag att hon idag lämnat in sin begäran om entledigande och att statsministern har bifallit den, skriver Lövin och fortsätter:

– Det är viktigt att händelseförloppet på myndigheten och regeringens hantering nu kommer granskas ytterligare. Jag konstaterar att oppositionen hade kunnat extrainkalla konstitutionsutskottet för att granska statsrådens agerande men valde att inte göra det. Istället har man valt att frångå det kvalitetssäkrande arbete riksdagen ska utföra för att direkt uttala misstroende mot hela tre statsråd. Det är anmärkningsvärt och är inte att ta ansvar för Sverige.

Hon skriver att hon samtidigt är glad över att välkomna Heléne Fritzon och Tomas Eneroth till regeringen.

TT har varit i kontakt med presstjänsten på Moderaternas och Kristdemokraternas partikanslier som säger att de meddelar senare om de lämnar kommentarer eller kallar till presskonferens.

Här är de nya ministrarna:

Thomas Eneroth blir ny infrastrukturminister.

Morgan Johansson blir ny justitie- och inrikesminister.

Helene Fritzson blir ny migrationsminister.

Annika Strandhäll, ny socialminister,

Morgan Johansson, ny inrikesminister

Anders Ygeman (S) väljer att lämna regeringen och blir i stället gruppledare i riksdagen. Anna Johansson (S) väljer att lämna regeringen.