Resultatet är ett nytt bakslag för president Donald Trump som har lovat att slopa systemet som hans företrädare Barack Obama skapade. Nu har misstankar om att Republikanerna kanske inte lyckas slopa de så kallade Obamacare-lagarna väckts.

Lagförslaget skulle ha hävt delar av det nuvarande hälsovårdssystemet. Förslaget avslogs i en jämn omröstning med rösterna 51–49. Republikansenatorn John McCain hade en avgörande roll i omröstningen och han röstade emot lagförslaget. Även Republikanernas Susan Collins och Lisa Murkowski röstade mot förslaget.

– Det här var en besvikelse, verkligen en besvikelse, sade senatens republikanledare Mitch McConnell efter omröstningen.

Trump twittrade strax efter resultatet.

– Tre republikaner och 48 demokrater har svikit amerikanerna.

Tredje misslyckandet

Omröstningsresultatet var det tredje misslyckade försöket att upphäva Obamacare. Enligt BBC diskuterade vicepresidenten Mike Pence länge med John McCain, varefter McCain närmade sig en demokratgrupp som såg glad ut när de såg honom.

– Vi måste nu gå tillbaka till det rätta sättet att stifta lagar på och skicka tillbaka lagen till kommittén, ordna debatter och ta emot respons från båda partierna, ta i beaktande guvernörernas rekommendationer och producera en lag som äntligen ger en förmånlig hälsovård för amerikanerna, sade McCain i sitt uttalande.

Redan tidigare i veckan förkastade senaten ett lagförslag som skulle ha hävt upp Obamacare utan ett ersättande system. Förslaget som nu föll skulle bara ha slopat delar av Obamacare, men enligt senatens republikanledare var syftet framför allt att hjälpa Republikanerna att samla sina krafter så att man kan skapa ett nytt system och en ny plan om hur man ska slopa Obamacare.

Demokraternas Chuck Schumer uttryckte lättnad över resultatet, men medgav också att det finns saker som behöver fixas i Obamacare.

– Nu ska vi vända blad och samarbeta för att förbättra vårt hälsovårdssystem.