Ryssland vill att USA minskar på antalet anställda vid Moskvas ambassad och vid konsulaten i Ryssland, uppger Rysslands utrikesministerium. Kravet är ett svar på lagpaketet som gäller Rysslandssanktionerna som USA:s senat har godkänt.

Rysslands utrikesministerium kräver att USA har lika mycket personal vid sin Rysslandsambassad och vid sina konsulat som Ryssland har i USA. Det innebär att USA borde minska sin personal till 455 anställda.

Dessutom förbjuder Ryssland amerikaner att använda ett förvaringsutrymme som lämnats över till USA och en semesterbostad som ligger i Moskva. Enligt Interfax lovar ministeriet att svara med samma mått ifall USA beslutar att begränsa antalet ryska diplomater.

Trump kan använda veto

Senaten i USA godkände sanktioner mot Ryssland, Iran och Nordkorea natten till fredagen finsk tid. USA:s president Donald Trump har ännu inte undertecknat lagförslaget och det är fortfarande oklart ifall presidenten kommer att skriva under lagen.

Trump kan använda sin vetorätt gällande lagpaketet, men ett starkt omröstningsresultat i representanthuset och i senaten visar att kongressen är redo att upphäva presidentens veto.

Även i Europa har man varit orolig för sanktionernas ekonomiska konsekvenser. EU har uppgett att unionen är orolig för sanktionerna, eftersom de kan påverka energitillförseln i Europa.