– De försöker att nå uppmärksamhet, säger Jonathan Leman på Expo.

De totalt 14 gripna personerna, som polisen tror kommer från Sverige, är mellan 19 och 42 år gamla, enligt Lars Stenrød, polisens operative chef i Østfold.

– De är tagna för att vi menar att de utgör en fara för allmänheten och att de skulle delta i demonstrationer, säger Stenrød till TT.

Enligt honom har polisen lagt beslag på personernas bilar. Några vapen har polisen inte beslagtagit, men däremot saker som kan användas under demonstrationer. Vilka slags saker det rör sig om vill Lars Stenrød inte kommentera.

Lars Stenrød vill inte heller lämna några uppgifter om hur många av de 14 personerna som den norska polisen med säkerhet kan bekräfta är svenskar.

– Vi har haft kontroll vid gränser i förebyggande syfte. Vi kontrollerade flera bilar och personer som har kommit från Sverige i natt, säger han.

Vid 22.30-tiden lokal tid på fredagskvällen gjordes de första gripandena. Fyra svenska män stoppades då i Ørje och kort därpå greps två svenska män vid Svinesund.

Tillståndet saknas

Enligt Jon Erik Nygård vid polisdistrikt Øst greps de i samband med kontroller vid gränsövergången och mot bakgrund av utlänningslagen. Under natten greps sedan fler personer.

Männen kommer att förhöras under dagen.

– Man överväger att avvisa dem eller utvisa dem från landet eftersom de kan utgöra en säkerhetsrisk, säger advokaten Morten Lundén till NTB.

Demonstationen har inte fått tillstånd av polisen. Den skulle ha ägt rum i Østfold, men har efter att beredskapen där stärkts flyttats till Kristiansand, enligt NTB.

Polisen i Østfold har hög beredskap i helgen. Högerextrema demonstrationer förväntas på lördagen då det är Olsok, en nationell flaggdag till åminnelse av Olav den heliges dödsdag. Det är Norges skyddshelgon och en dag som firas av norska nationalister.

Flera högerextrema grupper har ansökt om demonstrationstillstånd men fått avslag.

Expo: Resor vanligare

Enligt Nordiska motståndsrörelsens hemsida Nordfront riktar sig demonstrationen mot den så kallade "homolobbyn".

– NMR är en organisation med stor våldspotential, säger Jonathan Leman, researcher på Expo, till TT.

Att svenskar reser till Norge för att delta i demonstrationer är inget ovanligt, enligt Jonathan Leman. Det har blivit allt vanligare under de senaste åren.

– Man är hängiven organisationen. Inom den rasbiologiska miljön finns människor som är väldigt fanatiska i sin övertygelse. Snart har allt gått under – har man den övertygelsen finns ingen tid för att slappa, säger han.

– Den norska delen är så pass mycket mindre, så utan den svenska kan den se ganska futtig ut.