Publiken hurrar: laget från Laos träffade måltavlan!

Vad sker? Jo, det är tank biathlon som pågår på träningsfältet Alabino i Moskva – en gren som kombinerar precisionsskjutning och kappkörning med stridsvagnar. Tävlingen är en del av det ryska försvarsministeriets internationella mästerskap som i Ryssland ibland benämns som militär-OS.

Visst har stridsvagnar fått mäta sig mot varandra även i väst. Men Ryssland har byggt upp evenemanget till ett spektakel för hela familjen.

28 länder deltar i tävlingen, och stridsvagnsbiathlon är bara en av närmare 30 grenar i mästerskapen. Förutom de mest spektakulära grenarna med stridsvagnar och flygning får soldater tävla mot varandra i diverse krigskonst – också matlagning med fältkök. Tävlingarna arrangeras inte bara i Ryssland utan även i fyra andra länder.


Bra pr?

Några tusen åskådare bevittnade mästerskapens första dag i Alabino. Boris, som satt i publiken med sin hustru och son, berömmer idén och kallar den fantastisk. Frun Darja lyfter fram patriotismen.

– Det känns fint att se på den ryska potentialen och militära kraften, säger hon.

Armétävlingarna har skapats av försvarsministern Sergej Sjojgu, berättar den ryska militärexperten Pavel Felgenhauer, som konstaterar att Sjojgu förstår sig på publicitet.

– Han tror att det här är bra pr. Men jag är inte säker på om det är det eller inte, säger Felgenhauer, som också spekulerar över att Sjojgu kan vara intresserad av att bli president.

– Kanske vill han en dag bli Rysslands president, det kan jag inte utesluta. Han gör saker som han tror gör honom populärare. I gallupar är han tvåa efter Putin, långt före alla andra.

Då Sjojgu en dag avgår som försvarsminister tror Felgenhauer att militärmästerskapens saga är all.


Rysk materiel

Bland de deltagande länderna finns bara en Natomedlem, Grekland, även om andra också bjudits in. Finlands försvarsministerium uppger att man fick en inbjudan i februari, men Finland deltar inte.

Mästerskapen arrangerades första gången 2015. Felgenhauer tror att fler västländer skulle finnas med bland deltagarna om Krimannekteringen inte hade förstört relationerna till Ryssland.

Tekniskt sett är tävlingarna huvudlösa, konstaterar Felgenhauer: för det mesta tävlar man med rysk krigsmateriel, så det går inte att jämföra olika länders materiel.

Kina, Vitryssland och Indien deltar med egna stridsvagnar, men bara de kinesiska är egentillverkade – Vitrysslands T-72-vagnar har sovjetiskt ursprung och Indiens T-90-vagnar ryskt.