Qatars utrikesminister, på besök i Sverige, beskriver beslutet som ett steg mot en lösning på den långdragna konflikten.

– Det är ett steg framåt för att få bort den blockad som införts mot mitt land, säger Mohammed bin Abdulrahman Al Thani vid en presskonferens i Stockholm tillsammans med Sveriges utrikesminister Margot Wallström (Socialdemokraterna).

Beslutet från kung Salman kommer sedan Saudiarabien träffat ett sändebud från Doha för första gången sedan förbindelserna bröts mellan länderna.

Kungen har också beordrat att flygplan som tillhör saudiska flygbolag ska skickas till flygplatsen i Doha för att ta med sig pilgrimer på hans bekostnad.

Den qatariske utrikesministern säger att han hoppas att de saudiska myndigheterna kommer att samarbeta med Qatar för att trygga säkerheten för de qatarier som reser till Mecka för att delta vid årets hajj.

"Samarbetsvilliga"

Det var i början av juni som Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten bröt alla diplomatiska förbindelser med Qatar och stängde sina gränser mot landet. Länderna anklagar emiratet för att stödja terrorism och ha alltför täta band med Iran, vilket Qatar förnekar.

Sedan konflikten bröt ut har de avstått från några av kraven mot Qatar för att häva blockaden, och fokuserar dem nu kring anklagelserna om samröre med terrororganisationer. Qatar har genomfört vissa åtgärder för att bland annat frysa terrorfinansiering.

TT: Kan Qatar göra något för att ta ytterligare ett steg till en lösning av krisen?

– Vi är villiga att adressera alla legitima bekymmer som samtliga av länderna bakom blockaden har. Vi anser dock fortfarande att det inte finns något på den nivån att det legitimerar de steg som tagits mot Qatar, säger Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Han är på en rundresa i Europa för att ge sin syn på den diplomatiska konflikten. I morgon fortsätter han till Norge där han ska träffa sin norska kollega Børge Brende, skriver nyhetsbyrån NTB. (FNB–TT)

Qatar

  • Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder och 2,5 miljoner invånare. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.
  • Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets bruttonationalprodukt.
  • Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.
  • Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent. 
  • Källa: Nationalencyklopedin