Marocko har dock sina egna politiska spänningar, säger äldre forskare Wolfgang Mühlberger vid Utrikespolitiska institutet.

Till bilden hör också radikalism och islamism.

– Staten har lyckas rätt bra med att kontrollera de här kretsarna, säger Mühlberger.

Marocko är också lite mer isolerat från tumulten i regionen än andra länder i området.

– Hotbilder finns, men läget är inte så dåligt som i Tunisien, som är granne till kaoset i Libyen.

Men det finns jihadister i landet. Till exempel i maj uppgav den spanska och marockanska polisen att de gripit en terroristcell med personer som stödde terrorgruppen IS. De här hade, enligt polisen, varit i nära samarbete med IS i Irak och Syrien.

Religionen spelar också annars en stor roll i den marockanska politiken. Det islamska Partiet för rättvisa och utveckling (PJD) har vunnit de två senaste parlamentsvalen i landet. I praktiken minskar segrarnas betydelse av att Marocko, trots reformer, fortfarande är en ganska traditionell monarki.

– Kungen har sista ordet i alla viktiga ärenden, säger Mühlberger.

Flyttar utomlands i jakt på arbete

Det är tabu att direkt kritisera kungen i Marocko. Mühlberger tolkar dock det islamska partiets framgång som ett tecken på missnöje med styret och med landets ekonomiska utveckling. Befolkningstillväxten är kraftig och många saknar möjligheter i hemlandet.

I Rif i norra Marocko utbröt oroligheter i fjol höstas när en fiskhandlare klämdes ihjäl i en sopbil då han försökte rädda fisk som beslagtagits av myndigheterna. Sedan dess har det pågått omfattande demonstrationer mot regeringen.

Merparten av marockanerna som lämnar sitt land gör det enligt Mühlberger i hopp om arbete och bättre ekonomiska möjligheter, men det finns också jihadister bland dem.

Enligt Mühlberger är det omöjligt att säga om marockaner som genomfört attacker i Europa eller misstänks för sådana attacker har radikaliserats först här eller redan i hemlandet.

– Båda fallen förekommer, säger Mühlberger.

Källa: AFP