Partiet gör samtidigt historia eftersom det är första gången som något av landets två stora partier har en kvinna som presidentkandidat. Partikonventet väntas äga rum i mer enhetliga tecken än motpartiet Republikanernas partikonvent som ordnades förra veckan i Cleveland. Under den första dagen intas scenen bland annat av Bernie Sanders som själv tävlade om presidentkandidaturen. Det har bara gått ett par veckor sedan Sanders gav efter och meddelade att han stöder Clinton.
Poliser har kritiserat talarlistan Andra talare under evenemanget, som pågår till torsdag, är president Barack Obama, hans fru Michelle Obama och Hillary Clintons make, tidigare presidenten Bill Clinton. I vissa kretsar har människor varit upprörda över att även medlemmar i gruppen Mothers of the Movement kallats in för att tala under partikonventet. Gruppen representerar anhöriga till unga mörkhyade män som skjutits ihjäl av polisen. Polisunionen i Philadelphia har kritiserat att anhöriga till poliser som dödats på fältet inte också fått en inbjudan till evenemanget. 
E-posthärva upprör Partikonventet skuggas ändå av en e-posthärva. Wikileaks-webbplatsen publicerade i helgen e-postmeddelanden av närmare 20 000 medlemmar i Demokraternas nationella kommitté. Ur dem avslöjas att flera medlemmar i kommittén och dess ordförande Debbie Wasserman Schultz föredrog Clinton i kandidatvalet och funderade på olika åtgärder som skulle skada Sanders kampanj. Wasserman Schultz uppgav på söndagen att hon lämnar sitt uppdrag i kommitténs ledning efter partikonventet. Sanders hade krävt hennes avgång redan före e-posthärvan. – Nationella kommitténs uppgift är att representera alla kandidater och att vara rättvis och jämlik, säger Sanders.