Konferensen har kallats symbolisk, men Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) håller inte med.

– Nej, jag tycker inte det. Det är en signal till båda parter, säger hon till TT.

Varken Israel eller de palestinska myndigheterna var med i Frankrike när omkring 70 länder diskuterade vad som skulle kunna göras för att få fart på fredsprocessen.

Mötet enades om vikten av att hålla tvåstatslösningen levande. Israeler och palestinier uppmanades också att avstå från "ensidiga" åtgärder gällande Jerusalem.

– Det är indirekt också en uppmaning till USA att fundera över uttalanden om att man ska ändra plats för ambassaden, säger Margot Wallström.

Hon säger att båda parterna måste skärpa sig. För Israel handlar det bland annat om att stoppa bosättningar. För palestinierna handlar det exempelvis om att våldsdåd mot israeler måste upphöra.

Israel hade dömt ut konferensen i förväg.

Tuffare linje

Fredskonferensen hölls bara fem dagar innan USA får en ny president. USA, som har varit Israels viktigaste allierade under flera decennier, har antagit en tuffare linje än vanligt mot landet under de senaste månaderna. I slutet av december avstod president Barack Obama från att använda USA:s veto i säkerhetsrådet mot en resolution som kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark.

USA:s tillträdande president Donald Trump krävde att USA skulle stoppa resolutionen, och har sagt att han vill flytta sitt lands ambassad från Tel Aviv till Jerusalem – något som skulle få "extremt allvarliga konsekvenser" enligt Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault, skriver AFP.

Hur Trump egentligen kommer att agera är oklart.

– Vi vet inte riktigt vad som blir nästa steg. Vi hoppas bara att man ska ta det lugnt och inte göra någonting som är förhastat eller överdrivet utan att i stället bidra till att försöka komma fram till en lösning som är hållbar också på lång sikt, säger Margot Wallström.

Mer urvattnat

Det gemensamma uttalandet är svagare och mer urvattnat än utkastet som läcktes till pressen tidigare under dagen, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

– Det mest kontroversiella i det som läcktes var att man uppmanade israeler och palestinier att förkasta politiker som inte är för tvåstatslösningen, formuleringen nu är att de bör distansera, eller separera, sig från dem.

Persson säger att uttalandet från mötet – som varit ett sätt för EU att samla sina allierade och skicka en signal till Donald Trump – kommer att bli ännu en i raden av deklarationer om Mellanöstern som läggs på hyllan.

– Det visar hur trögt det är att nå vidare. Alla länder som kom är exempelvis överens om tvåstatsmålet, där råder samsyn, men det är så svårt att gå från A till B även om alla vet var Ö finns någonstans.