I kylan i huvudstaden Washington DC pågår intensiva förberedelser in i det sista.

Besökare – både demonstranter och anhängare av den tillträdande presidenten – strömmar in. Kvinnoorganisationer och medborgarrättsgrupper ska protestera, en grupp mc-förare tänker hylla Trump.


Körer och dansare

Men till skillnad från många tidigare installationer blir den direktsända ceremonin på Capitoliums trappa inte stjärnspäckad. Många artister, exempelvis Elton John, har tackat nej till att framträda. I stället kommer bland annat kören The Mormon Tabernacle Choir och delar av danstruppen Rockettes att uppträda och 16-åriga Jackie Evancho, känd från tv-sända talangjakter, att sjunga nationalsången.

Tom Barrack, chef för Trumps installationskommitté, sade i förra veckan att man inte behöver så kallade A-kändisar då man har den största berömdheten av alla i den blivande presidenten.

– Vi vill omge honom med platsens mjuka sensualitet. Det blir ett mycket mer poetiskt anslag än om man har ett cirkusliknande firande, en kröning.

Uttalandet väckte starka reaktioner på Twitter där så kallade memes av bland annat en "sensuell" Trump i badrock har cirkulerat.

"Vi vill omge honom med platsens mjuka sensualitet. Det blir ett mycket mer poetiskt anslag än om man har ett cirkusliknande firande, en kröning."
Tom Barrack
chef för Donald Trumps installationskommitté


Två biblar

Dagen börjar med morgonbön i kyrkan St Johns Episcopal. Sedan möter Donald och Melania Trump det avgående presidentparet Obama i Vita huset för att åka gemensamt till kongressens säte Capitolium. På den kupolförsedda byggnadens västra sida har en enorm scen byggts upp med plats för bland annat paret Obama och de tidigare presidenter som deltar – George W Bush, Bill Clinton och Jimmy Carter med fruar – samt politiker, högt uppsatta militärer, diplomater och andra.

Ett 50-tal demokratiska kongressledamöter har dock sagt att de bojkottar ceremonin, skriver nyhetskanalen CNN.

Zoom

Förberdelserna pågår in i det sista i Washington D.C. Morgondagens installation börjar med morgonbön i kyrkan St Johns Episcopal. Sedan möter Donald och Melania Trump det avgående presidentparet Obama i Vita huset för att åka gemensamt till kongressens säte Capitolium (bilden). Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Omkring 11.30 lokal tid svär den blivande vicepresidenten Mike Pence ämbetseden och exakt klockan 12 lägger Donald Trump handen på två biblar – president Abraham Lincolns samt en han själv fick av sin mor 1955 – och lovar att upprätthålla USA:s konstitution. Därefter håller han sitt installationstal.

Efter böner, salut och musik går det nya presidentparet in i Capitolium för att luncha med kongressens politiker. På eftermiddagen åker de kortege i en parad nerför Pennsylvania Avenue till Vita huset. Där börjar allvaret, möjligen med undantag för kvällens installationsbaler.

Trumps installation - det här händer den 20 januari:

  • Tidig morgon: Familjen Trump med gäster äter frukost på presidentens officiella gästhus Blair house, mitt emot Vita huset, där de har övernattat.
  • Klockan 8.30: (15.30 finsk tid): Familjen Trump deltar i en gudstjänst i kyrkan St Johns Episcopal.
  • Klockan 9.30: De tillträdande och avgående presidentparen dricker kaffe i Vita huset. Sedan åker de tillsammans till kongressbyggnaden Capitolium.
  • Klockan 11.30: Installationsceremonin inleds. Anföranden hålls, bland annat av religiösa ledare och Missourisenatorn Roy Blund. Musiker framträder.
  • Klockan 12: Donald Trump svär ämbetseden under överinseende av Högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Sedan håller han sitt installationstal.
  • Cirka 12.30: Barack och Michelle Obama lämnar Capitolium med helikopter.
  • Tidig eftermiddag: Lunch i Capitolium med politiker och vänner. Menyn brukar innehålla mat från presidentens och vicepresidentens hemstater. Efter lunch inspekterar Trump en hedersvakt.
  • Senare på eftermiddagen: Installationsparad. President Trump och vicepresident Pence åker först i paraden som går längs med Pennsylvania Avenue ner mot Vita huset. Tusentals försvarsanställda deltar. Både anhängare och demonstranter kommer att lockas ut på gatorna. Väl framme i Vita huset tittar Trump på resten av paraden därifrån.
  • Klockan 19 och framåt: Ett antal installationsbaler hålls i Washington DC. Trump väntas närvara vid minst tre av dem. Tidningen The Washington Post skriver dock att festligheterna är de minsta på åratal.?

Donald Trump

  • Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.
  • Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.
  • Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.
  • Försökte bli Reformpartiets presidentkandidat 2000 men kastade in handduken. Har övervägt att ställa upp i presidentval tidigare samt i guvernörsvalet i New York men inte gjort så.
  • Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i 2015. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli 2016. Vann presidentvalet över demokraten Hillary Clinton den 8 november i fjol.