– Det finns en känsla av kamratskap och gemenskap, säger en av demonstranterna, Stephanie Albrycht Wong.

Den globala aktionen började redan natten till lördagen och det pågår protestmarscher runt om i världen, inte bara i USA.

I Sydney deltog flera tusen kvinnor och män natten till lördagen finsk tid, och liknande beräkningar gjordes av journalister som bevakade marschen i Melbourne. I Nya Zeelands storstäder Wellington och Auckland anslöt några hundratal demonstranter.f

– Hat, att uttrycka sig hatiskt, översitteri, diskriminering, fördomsfull politik – det är inte amerikanska problem, det är globala problem, sade Mindy Freiband, en av initiativtagarna, i Sydney enligt nyhetsbyrån AFP.

Senare under lördagen genomfördes liknande protester i bland annat Berlin och Calcutta.

Totalt väntas ungefär 600 demonstrationer under parollen Women's March runtom i världen. Men den största blir givetvis i USA:s huvudstad.

"Kamratskap och gemenskap"

En av dem som ska marschera är tv-arbetaren Stephanie Albrycht Wong från Los Angeles. Hon känner sig laddad inför marschen och berättar att hon har flugit till Washington tillsammans med några vänner. På planet fanns även fler kvinnor som skulle demonstrera.

– Det finns en känsla av kamratskap och gemenskap, säger 36-åriga Wong till TT.

Anledning till att hon flyger fem timmar till en demonstration är att det senaste valet, enligt henne, är speciellt.

– Jag känner rädsla beroende på vad vi har sett under kampanjen. Att vi får en president som är okvalificerad och som kan vara skadlig för de diplomatiska kontakterna med andra länder.

Hon – som berättar att hon sympatiserar med Demokraterna – är också rädd för den konkreta politik som kan komma med Trump, bland annat vad gäller miljö- och sjukvårdsfrågor. Till exempel att Trump skulle kunna ta bort den sjukvårdsreform som kallas Obamacare, som hon själv är beroende av.

– Jag har astma och jag skulle inte kunna få en sjukvårdsförsäkring på något annat sätt.

Kritiserad kvinnosyn

Republikanen Trump har kritiserats för sin kvinnosyn, och anklagas för allt från sexuella övergrepp till sexistiska kommentarer. Det har fått många, i synnerhet kvinnor, att känna tvivel inför att den nytillträdde presidenten verkligen kommer att föra en inkluderande politik för alla.

Arrangörerna i Washington understryker att det inte handlar om att uttryckligen protestera mot Trump utan snarare om att gå samman för att kräva rättvisa.

En av de största systermarscherna hålls i New York, där demonstranterna samlas vid Dag Hammarskjölds plats i närheten av FN för att sedan tåga mot Trump Tower.

– Jag är oroad för vad som väntar. Det här är en påminnelse till våra folkvalda politiker om att vi måste arbeta tillsammans för att uppnå lika rättigheter för alla, säger den 55-åriga volontären Sue Nilsson.

Vill se dialog

Nilssons förhoppning är att det som har vuxit till en global proteströrelse ska starta en dialog om hur människor vill att samhället ska se ut. Och kanske – hoppas hon – kan det även inspirera till förändrade tankemönster hos såväl Trump som hans regering.

– Det finns mycket kvar att göra. Majoriteten av deltagarna röstade inte på Trump, men vi kan inte bara gå runt och vara arga och motarbeta varandra. USA har blivit alltmer splittrat, men nu låter vi allas åsikter komma fram, och det kommer att bli fantastiskt.