Båda banden grundades på 1970-talet och har varit mer eller mindre aktiva sedan dess. Fantasia hette tidigare St. Marcus bluesband men bytte i mitten av 1970-talet namn till Fantasia då man gick från blues till mer progressiv rock. 1975 gav Fantasia ut sin första och hittills enda LP ”Fantasia”. Den har nått kultstatus och gavs i december i fjol ut som deluxe-upplaga på Svart Records.

Den senaste tiden har Fantasia jobbat med det nya albumet ”Fantasia II” som kommer ut senare i år. På lördagens konsert utlovas därför både gamla och nya låtar, säger Hannu Lindblom, gitarrist och sångare.

– Dessutom kommer vi att bjuda på en del gamla låtar som vi aldrig spelat in.

Punkvågen i slutet av 1970-talet lade stopp på Fantasias planer att ge ut en ny skiva efter den första och därför ser Lindblom ”Fantasia II” två lite som en sen, men skön revansch.

Sammansättningen under konserten i Schaumansalen är: Hannu Lindblom (gitarr och sång), Thomas Lindström (trummor), Hannu Pirttimaa (bas), Göran Fellman (gitarr), Sven Wannäs (keyboard) och Felix Holmgren (percussion).

St. Petersaari spelar en blandning av folk och rock och grundades i slutet på 1970-talet. Bandet var mycket aktivt under några år och var bland annat med på Provinssirocks samlings-LP, de gav ut två singlar och två album. Rocket Records gav ut nästan hela skivmaterialet som cd år 2010.

Efter en längre paus återföddes bandet på nytt för tio år sedan och har sedan dess uppträtt med olika sammansättningar. Så sent som 2013 gav bandet ut cd:n ”Kello käy”.

I Schaumansalen står följande på scen: Kari Ilmonen (gitarr, munharpa och sång), Heimo Riihimäki (mandolin, gitarr och sång), Robert Forss (gitarr och sång), Hannu Pirttimaa (bas) och Jan Stenhäll (trummor).

Den gemensamma konserten går av stapeln klockan 19 lördagen den 11 februari.

Zoom

Fantasia kommer ut med ny skiva senare i år. Foto: Pressbild