Det senaste exemplet var planerna på att införa en skatt på båtar och motorcyklar. Genast förslaget presenterades framförde jag kritik. Det var en arbetsseger för mig och många andra att regeringen backade. Ett annat exempel gällde dagvårdsavgifterna. Den högsta avgiften för barndagvård ­skulle höjas med upp till 20 procent för att öka kommunernas intäkter. Förslaget drogs tillbaka. En seger för barnfamiljerna.

Regeringen ville sänka kvoten för vårdpersonal i äldreomsorgen. Förutom oppositionen och vårdansvariga protesterade även ledande social­politiker i regeringspartierna och förslaget drogs tillbaka. Helt ­befogat med beaktande av situationen inom äldreomsorgen.

Kommunikationsminister Berner lade fram en stor trafik­reform, men hade uppenbarligen­ varken förankrat den i de andra­ regeringspartierna eller hos Finans­ministeriet. Trafiklederna skulle bolagiseras, bilskatten avskaffas och bilisterna övervakas och faktureras för körda sträckor. KD framförde kritik även om vi förstår att något radikalt bör göras för att få våra vägar i skick. Berner drog tillbaka förslaget efter knappt en vecka och tillsatte en parlamentarisk arbetsgrupp.

Regeringen planerade att införa avgifter på de allmänna förbindelsebåtarna i Skärgårdshavet och på Finska ­viken från den 1 april, enligt kommunikationsminister Anne ­Berners (C) beslut. Efter en häftig kritik drogs förslaget till sist tillbaka. Bra så.

Är det en mätare på en dålig regering om man drar tillbaka dåligt beredda förslag. Nödvändigtvis inte. Under alla regerings­perioder fattas beslut om hundratals lag­ändringar, skatteändringar eller reformer. Takten är intensiv. Jag ­tycker i alla fall att regeringen, trots en del roande hit och dit, ska ha en eloge för att man lyssnat till kritiken och ändrat sig.

Socialdemokraterna och Vänstern framförde misstroende­ mot minister Berner på grund av att den statliga flygplatsoperatören Finavias tidigare ledning hade orsakat bolaget miljonförluster genom dåliga derivatplaceringar. Placeringar­ som har gjorts 2009–2011. Jag tyckte det var långsökt att skjuta över skulden på Berner. Dessutom ­hade revisionsutskottet gjort en grundlig utredning av ärendet. Och deras utlåtande var enhälligt. Utgående från dessa bakgrundsfakta röstade den Kristdemokratiska riksdags­gruppen för fortsatt förtroende för minister Berner.

Man kan med fog säga att den politiska veckan innehållit allt mellan himmel och jord.