I dag inleds rättegången mot de tre unga män som misstänks för övergreppet som skedde i Sverige.

De tre – 18, 21 och 24 år – har åtalats för våldtäkten som ägde rum i en lägenhet i Uppsala i januari. De två yngre männen misstänks för våldtäkt medan den äldre misstänks för medhjälp och grovt förtal. Han var den som sände det hela live på Facebook.

Av förundersökningen framgår att kvinnan, som är i 30-årsåldern, förstod vad som skett först då en bekant som sett sändningen ringde henne. Hon blev då chockad. I förhör säger hon att hon vare sig minns att hon haft sex eller gått med på att ha sex.

"Inget liv"

De åtta vittnen som ingår i åtalet beskriver det som att kvinnan var i princip medvetslös när hon utnyttjades. Det var "inget liv i henne alls" och hon "rörde inte en fena", uppger två av dem.

Enligt åklagare Pontus Melander befann sig kvinnan på grund av påverkan av alkohol och droger i en särskilt utsatt situation.

Den film som kan finnas hos Facebook ingår inte i åtalet. Åklagaren anser att bevisningen är tillräckligt bra ändå.

– Jag har handlagt en hel del våldtäkter under mina år som åklagare. Det är klart att det inträffat att det funnits något vittne men inte till den grad som i det här fallet och inte i en sådan situation att det är bakom stängda dörrar, säger Pontus Melander till TT inför rättegången.

Nekar till brott

I förundersökningen ingår även foton och filmer som enligt åklagaren stödjer vad vittnena säger. Advokaterna har dock varit kritiska till att åtalet kommer innan åklagaren fått ta del av filmerna från USA.

Samtliga tre misstänkta nekar till brott. 24-åringen säger sig inte ha sett att någon hade sex med någon annan i lägenheten. De andra två medger att de haft sex med kvinnan men säger att hon var med på det.