– Vi tänker inte vika ned oss. Vi tänker inte tystna, säger han.

Med flera mätningar som visar att Moderaterna inte längre är Sveriges näst största parti och en som visar att 48 procent av Alliansväljarna tror att det vore bättre med en annan ledare än Anna Kinberg Batra är det svårt för partisekreteraren att helt förbigå krisläget när han öppningstalar på Sverigemötet med kommunpolitikerna.

– Vi har just nu en tuff tid för vårt parti. Och det kommer att fortsätta blåsa snålt ett bra tag till. Men ärligt talat: Att jobba i motvind är en del av en moderats DNA, säger han.

För att snabbt därefter helt ägna sig åt bristen på trygghet i Sverige och behovet av tuffare tag mot kriminella, hårdare straff och fler poliser.

Fler poliser

Moderaterna föreslår att Sverige ska ha minst 25 000 poliser senast år 2025. I dag finns det cirka 20 000 poliser. Satsningen beräknas kosta fem miljarder kronor (över 500 miljoner euro) fullt utbyggd 2025.

– Människor som vill leva sitt liv i trygghet är vår utgångspunkt, inte de kriminella, säger Tomas Tobé.

I talet framhöll han att partiet måste våga "tala klarspråk".

– Har man kommit hit från ett annat land och begår grova brott, då ska man veta att det som väntar är inte bara svenskt fängelse, utan också utvisning. Och den som är myndig är myndig. Punkt. Är man vuxen nog att om och om igen begå brott, då är man vuxen nog att också ta straffet. Utan rabatt, säger Tobé och drar ned kraftiga applåder.

Krav på avgång

Några lokala moderater har öppet krävt att Kinberg Batra ska bytas ut, vilket är ovanligt i detta disciplinerade och centraliserade parti. Men en rundringning som nyhetsbyrån TT gjort till länsförbunden avslöjade inte några sådana tongångar. Ingen kritiserade beskeden i januari om Alliansbudget och Sverigedemokraterna, tvärtom har trycket internt länge varit starkt för just detta. Däremot vittnade de flesta om att det skapat oklarhet kring vad som verkligen gäller.

– Jag tar gärna detta tillfälle i akt för att staka ut riktningen i det vi gör. För finns det sådana frågor så är det mitt jobb att räta ut dem, säger Anna Kinberg Batra till TT.

Att hitta personer på Sverigemötet som vill byta ut partiledningen är inte lätt. En som är mycket kritisk till Anna Kinberg Batras utspel i januari är kommunalrådet i Linköping Paul Lindvall. Men han tycker inte att man ska byta ut henne.

– Nej, jag vill inte börja i den änden. Jag tycker att man ska ta kritiken på allvar och sluta prata så mycket om de där Sverigedemokraterna. Vi ska stärka Alliansen och presentera vad vi vill utifrån våra värderingar, säger han.

– Det är ingen som är så korkad att de försöker, säger partiets starke man i Västra Götaland, Johnny Magnusson, om att byta partiledare.