Det var meningen att omröstningen skulle äga rum redan på torsdagen men Republikanerna sköt upp den eftersom förslaget inte hade tillräckligt med stöd för att gå igenom.

Enligt Washington Post gav president Donald Trump på torsdagskvällen lokal tid ett ultimatum till republikanerna i representanthuset. Han kräver att omröstningen sker på fredagen, och om förslaget inte godkänns går han över till andra ärenden. Trump uppges genom sina medarbetare ha uttryckt att tiden för förhandlingar är förbi.

– Om den (reformen) inte går igenom övergår vi till andra frågor på hans dagordning, sade en talesman.

Den slutliga omröstningen hålls enligt planerna på eftermiddagen lokal tid.

Svår kompromiss

Republikanerna har fört hårda förhandlingar för att få tillräckligt många ledmöter att rösta för lagförslaget. Förhandlingarna är svåra eftersom förslaget är en smärtsam kompromiss. Om förslaget ändras i en riktning som tilltalar de mer konservativa är risken att Republikanerna förlorar moderata röster. En ändring som de konservativa vill ha igenom skulle till exempel kunna innebära att sjukförsäkringen inte längre täcker vård i samband med graviditet.

Trump har drivit hårt på att reformen ska godkännas. Om den inte godkänns ses det som ett svårt nederlag för honom.

Ett av Republikanernas viktigaste politiska mål har varit att häva hälsovårdsreformen som den förra presidentens Barack Obama genomförde, den så kallade Obamacare. I januari undertecknade Trump en förordning som skrivits för att häva Obamacare. Trump hade tidigare svurit på att det första han gör som president är att upphäva Obamas reform.

Obamas hälsovårdsreform trädde i kraft 2010. Reformen gjorde att antalet personer utan sjukförsäkring sjönk till en historiskt låg nivå i USA. (FNB–AFP)