En fällande, etisk dom i en så här central nyhetsrapportering är besvärlig. Nyhetsrapporteringen framöver kommer att synas med mer kritiska ögon än hittills.

Däremot är det obegripligt att Opinionsnämnden för massmedier i samma veva valde att uttala sig om statsministerns agerande. ONM:s uppgift hänför sig blott och enbart till den publicistiska ­etiken, alltså är det helt andra parter som ska övervaka ­beslutsfattarna.

I ljuset av Yleskandalen är det skäl att hålla ögonen på det som just nu utspelar sig på Åbo Underrättelser. Ägaren, Förlags Ab Sydkusten, har valt Raseborgs stadsdirektör Tom Simola till ny vd och ansvarig utgivare.

Enligt ÅU (23.3) har Tom Simola tidvis ställt sig kritisk till ÅU: s bevakning. Vad händer med tidningens trovärdighet om den granskade byrå­kraten blir den som drar upp riktlinjerna för den framtida journalistiken?

Tidningschefsmodellen med en person som ­både fungerar som vd och ansvarig utgivare är väl beprövad. Men i de flesta andra fall har det handlat om journalister som har axlat vd-skapet jämsides med uppdraget som ansvarig utgivare.

Om en garvad journalist som Atte Jääskeläinen inte klarade av att hålla distans till makten – hur ska en före detta stadsdirektör lyckas göra det?