Men nu gör Barack Obama sitt första offentliga framträdande som ex-president. Det sker hemmavid i Chicago.

Donald Trump tog över i Vita huset den 20 januari, och sedan dess har företrädaren hållit en låg profil visavi allmänheten.

Men det är känt att den inbitne golfaren Obama firat semester i Palm Springs i Kalifornien och på Brittiska Jungfruöarna, varifrån bilder på en draksurfande och till synes synnerligen avslappnad Obama spreds i februari.

Nu ska 55-åringen delta i en paneldiskussion med studenter på University of Chicago, där han själv en gång var juridiklärare i konstitutionell rätt. I ett pressutskick från Obamas kontor heter det att han ska prata med unga ledare om samhällsengagemang och medborgarrättsfrågor.

Måndagens "comeback" tilldrar sig på ett universitetsområde nära South Side, den stadsdel där den unge juristens aktivism tog fart på den väg som ledde till två mandatperioder i Vita huset. Tidningen

The New York Times skriver att det sannolikt blir en utmaning för Obama att undvika ordet "Trump" från scenen, där de sex unga ledarna i princip kan ta upp vad de vill med honom. Obama har hyllat sin företrädare George W Bush för att denne låtit bli att kritisera honom – men Bush har också i stort hållit sig borta från offentligheten efter sin tid i Vita huset.