Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut har utfärdat flera varningar för den blöta, vita massan i Mellansverige.

En varning för snö och blötsnö har utfärdats i Gävleborgs län det närmaste dygnet. Enligt prognosen kommer ett snöfall in under måndagskvällen som intensifieras under natten.

Fram till i morgon förmiddag kan fronten ge 10–30 centimeter snö, eller i södra delarna av länet blötsnö. I samband med nederbörden väntas också en frisk nordostlig vind.

Det är också klass 1-varningar utfärdade för Värmlands län, Dalarna utom Dalafjällen, Örebro län, Västmanland, Uppsala län och Roslagskusten i Stockholms län. Där väntas snöfall i kombination med friska vindar. Nederbördsmängden varierar från tre millimeter snö i de ostliga länen till 20 centimeter i väst.

I Värmland har flera lastbilar kört fast i modden. På riksväg 26 blockerar minst två lastbilar vägen och tung trafik kan inte passera.

Samtidigt är det stor risk för gräsbränder i Uppsala län, Västernorrlands län och Roslagskusten i Stockholms län. (FNB–TT)