– Macron är vårt lands chans, säger ändå François Bayrou – nu före detta justitieminister i Frankrike.

En efter en har ministrarna från Bayrous liberala parti Demokratiska rörelsen (Mo Dem) nu lämnat regeringen. I tisdags var det försvarsminister Sylvie Goulard. På onsdagen anslöt sig EU-minister Marielle de Sarnez och även Bayrou själv.

Anledningen är den utredning som pågår kring anklagelser om att partiets EU-parlamentsledamöter ska ha fuskat med sina EU-betalda assistenter.

Försvarar sig

Alla hävdar visserligen sin oskuld.

– Vi har aldrig haft några fiktiva anställda, säger Bayrou på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Han och hans kollegor vill dock undvika att den nya regeringen belastas av misstankarna – särskilt med tanke på Macrons löften om "renare" politiker.

66-årige Bayrou återtar nu i stället sitt arbete som borgmästare i sydfranska Pau, men lovar att fortsatt stödja presidenten.

– Det är någon som jag uppskattar, som jag anser vara magnifik på sin position, säger Bayrou.

Ferrand utreds

Mo Dem-ministrarnas avgång följer på den förflyttning åt sidan som gjordes med territorialminister Richard Ferrand i måndags.

Ferrand utreds för diverse oegentligheter från sin tid som parlamentsledamot för Socialistpartiet från 2012 och har tills vidare fått lämna regeringen för att i stället bli gruppledare i parlamentet för Macron-partiet LREM.

Nya ministrar

Som ersättare har premiärminister Edouard Philippe plockat in juristen Nicole Belloubet från det franska Konstitutionsrådet som ny justitieminister.

Försvarsminister blir i sin tur Florence Parly från järnvägsbolaget SNCF, med erfarenhet som statssekreterare på finansministeriet under Lionel Jospins socialistregering 2000–02.

Dessutom blir Nathalie Loiseau, rektor för elitskolan ENA – där bland andra Macron själv gått en gång i tiden – ny EU-minister.