Storbritanniens premiärminister Theresa May lovar berätta mer om sina planer för de EU-medborgare som nu bor i landet.

– I dag kommer jag att lägga fram några av Storbritanniens planer på hur vi tänker föreslå att rättigheterna ska skyddas för EU-medborgare (i Storbritannien) och brittiska medborgare (i EU) när vi lämnar EU, konstaterade May på väg in till dagens möte i Bryssel.

Detaljerna i förslaget har redan utlovats till början av nästa vecka från brexitminister David Davis.

– Det här är en viktig fråga. Vi har velat att det ska vara ett av de första ämnena i förhandlingarna och så har det också blivit, säger May.

Läget i brexit är ett av ämnena under EU-ledarnas första toppmötesdag. Utöver Mays inlägg väntas övriga 27 ledare också hålla en egen sittning med chefsförhandlaren Michel Barnier för att diskutera läget.

Citerar Lennon

Permanente rådsordföranden Donald Tusk tycks inte ha gett upp hoppet om att britterna trots allt ska stanna kvar i EU.

– Några av mina brittiska vänner har till och med frågat mig om det går att vända på brexit och om jag kan tänka mig en utveckling där Storbritannien stannar i EU. Jag har sagt att faktum är att EU är byggt på drömmar som en gång verkade omöjliga. Så vem vet? frågar sig Tusk inför dagens möte – och citerar sedan John Lennons klassiska Imagine:

– Ni kan kalla mig en drömmare, men jag är inte den ende ...

Belgiens premiärminister Charles Michel slår an exakt samma ton – men ändå tvärtom.

– Jag är inte en drömmare, och jag är inte den ende. Vi måste respektera resultatet (i folkomröstningen), säger Michel.

Samarbete om försvar

Huvudämnet för dagens toppmötande är annars försvars- och säkerhetsfrågor.

– Vi kommer att mana till att vi ska göra mer tillsammans för att stoppa spridningen av extremism via internet, säger Theresa May.

På försvarssidan väntas stöd till det som kallas Pesco – ett permanent strukturerat samarbete på försvarssidan – som dock få ännu riktigt har på det klara vad det innebär.

Tanken är att EU-länderna på ett närmare sätt ska samarbeta kring vad man har för militära förmågor och vad man skulle kunna utveckla tillsammans.

Parallellt med Pesco är dessutom en europeisk försvarsfond på gång för att bidra till utveckling och investeringar i ny försvarsteknik.

I eftermiddag och kväll ska EU-ledarna även diskutera utrikesläget i exempelvis Ukraina och Turkiet.

Under den avslutande brexitdelen ska stats- och regeringscheferna också försöka enas om vilka regler som egentligen ska gälla kring flytten av de två EU-instanser – bankmyndigheten EBA och medicinska EMA – som måste lämna sina säten i London då brexit blir verklighet.