– Det var i samband med att (Transportstyrelsens före detta generaldirektör) Maria Ågren delgavs misstanke om brott som jag fick informationen, säger han på en pressträff.

Allvaret i ärendet ledde till att statsministern i dag höll en pressträff på Rosenbad i Stockholm. Också Transportstyrelsens nye generaldirektör, Säpochefen och Sveriges överbefälhavare närvarade. Infrastrukturminister Anna Johansson (Socialdemokraterna) deltog inte.

Statsministern vidhöll att IT-affären på Transportstyrelsen är ett "haveri".

– Det som skett är ett haveri. Det är synnerligen allvarligt. Det har skett i strid med lagen och utsatt Sverige och svenska medborgare för skador. Säkerhetspolisen har som en del i sitt uppdrag att utöva tillsyn mot andra myndigheter när det gäller.

Han påstår att han fick information om upphandlingen samtidigt som infrastrukturministern Johansson, i januari i år.

– Det var i samband med att generaldirektören Maria Ågren delgavs misstanke om brott som jag fick informationen.

"Få ordning på torpet"

Statsministern konstaterar att regeringens hantering av frågan kommer att utredas av riksdagens konstitutionsutskott, vilket statsministern "välkomnar".

Transportstyrelsens nytillträdde generaldirektör Jonas Bjelfvenstam säger på pressträffen att det kommer att ta tid att bygga nytt förtroende för Transporstyrelsen.

– Jag har nu fått uppgift att reda upp och få ordning på torpet på Transporstyrerlsen. Jag har förståelse för att många är arga på myndigheten. Vad som hänt är givetvis oacceptabelt.

Myndigheten har hand om säkerhetsklassad information, men generaldirektörn tillbakavisar uppgifterna om att man har tillgång till det militära fordonsregistret.

Pekar ut statssekreterare

Anna Johansson pekar ut sin tidigare nära medarbetare, dåvarande statssekreterare Erik Bromander, som skyldig till att hon hölls ovetande om affären tills i januari i år. Till TT säger hon att Bromander hade information om vad som skett på Transportstyrelsen redan i februari 2016, information som aldrig nådde henne.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att det inte skedde, säger Anna Johansson.

Hennes ministerkollega, inrikesministern Anders Ygeman, ska enligt egen utsago ha haft information sedan början av 2016. Hon underkänner med andra ord interninformationen i regeringskansliet.

– Jag kan konstatera att jag inte informerats och det är naturligtvis illa. Men framför allt är det här ett haveri i Transportstyrelsen.

Även försvarsministern

Även sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har känt till saken lika länge som Ygeman vilket bekräftas av Marinette Nyh Radebo, Hultqvists pressekreterare, för Expressen. Informationen nådde honom i mars 2016.

– Han fick information om att Försvarsmakten vidtagit åtgärder efter det att Försvarsmakten i sin tur hade fått information från Säpo, säger Marinette Nyh Radebo till tidningen.

TT har sökt Erik Bromander för en kommentar.