Allvaret i ärendet ledde till att statsministern höll en pressträff på Rosenbad i Stockholm på måndagen. Där närvarade också Transportstyrelsens nye generaldirektör, Säpochefen och Sveriges överbefälhavare. Sveriges infrastrukturminister deltog inte.

– Det som skett är ett haveri. Det är synnerligen allvarligt. Det har skett i strid med lagen och utsatt Sverige och svenska medborgare för skador. Säkerhetspolisen har som en del i sitt uppdrag att utöva tillsyn mot andra myndigheter när det gäller, sade statsministern under pressträffen.

Statsministern sade ändå att han har förtroende för statsråden.

– Jag har förtroende för alla statsråd tills annat meddelas. Jag hade önskat ha informationen tidigare, säger Löfven.

Regeringen i Sverige kommer nu att påbörja en utredning av konsekvenserna av Transportstyrelsens IT-upphandling. Enligt statsministern kommer man att lägga ett förslag för en skarpare gräns för vad som går att utkontraktera.

"Oacceptabelt"
Statsministern vill inte kommentera oppositionens hot om en misstroendeförklaring, men säger att frågan kommer att utredas av riksdagens konstitutionsutskott, vilket han "välkomnar".

Transportstyrelsens nytillträdde generaldirektör Jonas Bjelfvenstam sade på pressträffen att det kommer att ta tid att bygga nytt förtroende för myndigheten. Men han tonar ner hur stor spridning de hemliga uppgifterna har fått.

– Vi har inte några indikationer på att uppgifter spridits på ett otillbörligt sätt. Jag har nu fått uppgift att reda upp och få ordning på torpet på Transportstyrelsen. Jag har förståelse för att många är arga på myndigheten. Vad som hänt är givetvis oacceptabelt, säger Bjelfvenstam.

Myndigheten har hand om säkerhetsklassad information, men generaldirektören tillbakavisar uppgifterna om att man har tillgång till det militära fordonsregistret.

Pekar ut statssekreterare
Anna Johansson pekar ut sin tidigare nära medarbetare, dåvarande statssekreterare Erik Bromander, som skyldig till att hon hölls ovetande om affären tills i januari i år. Till TT säger hon att Bromander hade information om vad som skett på Transportstyrelsen redan i februari 2016, information som aldrig nådde henne.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att det inte skedde, säger Anna Johansson.

Hennes ministerkollega, Anders Ygeman, ska enligt egen utsago ha haft information sedan början av 2016. Anna Johansson underkänner interninformationen i regeringskansliet.

Även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har känt till saken lika länge som Ygeman vilket bekräftas av Marinette Nyh Radebo, Hultqvists pressekreterare, för

Expressen. Informationen nådde honom i mars 2016. Men ingen av dem ska ha informerat statsministern.

Oppositionen förundrad över informationsflödet
Oppositionen har fäst sin uppmärksamhet på informationsflödet gällande härvan, eller snarare bristen på information. Liberalernas ledare Jan Björklund tycker det är märkligt att informationen om Transportstyrelsens IT-haveri inte nått statsministern tidigare.

– Det är väldigt märkligt. Eftersom att de själva beskriver det som ett haveri och mycket allvarligt. I Alliansregeringen så talade vi med varandra hela tiden om allvarliga frågor. Det är otroligt märkligt att några statsråd skulle ha hållit detta hemligt för statsministern, säger Björklund som inte utesluter en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd.

Centerledaren Annie Lööf förväntar sig att regeringen kommer att ge fler svar under tisdagens möte med samtliga partier.

– Hur ser informationskedjorna ut i regeringskansliet? Varför har Stefan Löfven, under de här sju månaderna, inte informerat oppositionen? Vi har haft ett antal möten med utrikesnämnden under det senaste halvåret och den här frågan har inte varit uppe, säger hon.

Annie Lööf utesluter inte heller misstroende mot enskilda statsråd. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker också det är en svaghet att man inte verkat informera varandra i regeringen.